Hartkorn betyder egentlig "hårdt korn", altså brødkorn,
men tidligere var tønde hartkorn en enhed for værdien af landbrugsjord (en
kombination af jordens areal og ydeevne). I den lange periode, hvor al betaling
foregik som byttehandel med konkrete varer var det nødvendigt med et fælles
værdimål. Man besluttede sig til at sammenligne alle varer med værdien af det
såkaldte "hårde korn" eller hartkorn. Hartkorn måltes i tønder (ikke
at forveksle med tønder land). 1 tønde = 8 skæpper = 32 fjerdingkar = 96 album.
Mindste enhed er 1/4 album, også kaldet en Penning, den var 2 favne (eller 2 x
3 = 6 alen) på hvert led, svarende til 36 kvadratalen.
Navnets oprindelse
Navnet skriver sig oprindeligt fra, at landgildeafgifterne,
til trods for deres ulige udredelsesmåde, blev ansat i en enkelt kornsort, rug
eller byg, såkaldt hårdt eller "hart" korn. Disse afgifters beregning
optoges hyppigst i jordebøger, som godsejerne, der var afgiftsfri og tillige
havde ret til at foretage ligningen af de skatter, som staten udskrev hos deres
bønder, da benyttede i dette øjemed. Senere gik ordet over til at betegne en
skyldsætningsmålestok.
Landbruget blev
værdisat i tønder hartkorn
Alt hvad der blev produceret på en gård blev værdisat efter
et system, der havde måleenheden en tønde hartkorn (Td. Htk.), det vil sige ca
139 liter eller ca. 100 kg.
En tønde hartkorn, omregnet til areal på fire jordtyper, kan
sættes til henholdsvis:
- 5 tønder agerjord
- 10 tønder eng
- 50 tønder overdrev
- 100 tønder skov
På øerne udgjorde 1 Td. hartkorn omtrent 6 ha, i Jylland,
omtrent 14 ha og for hele landet omtrent 10 ha.