Logo

Hjortholm Voldsted

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjortholm Voldsted

 

— Nordsjælland, 11 km nord for København i Sorgenfri Sogn, Lyngby-Taarbæk Kommune.

— Adresse: Hjortholm Voldsted ligger ved den sydøstlige ende af Furesøen, ved Frederiksdal

Virum Vandvej 7, 2800 Kongens Lyngby, Danmark

— Offentlig adgang til voldsted. Informationstavle

— Opført omkring 1250. Nedbrudt 1535-36

 

Neden for Frederiksdal på et næs ved Furesøens østbred ligger resterne af Roskildebispens borg Hjortholm. Borgstedet ligger over for Frederiksdal Mølle på det sted, hvor Mølleåen efter at have gennemstrømmet Furesøen løber videre mod Lyngby Sø. Borgen er rejst omkring 1250; formentlig i forbindelse med Roskildebispen Jacob Erlandsens konflikt med kongehuset. Borgen nævnes første gang i de skriftlige kilder i 1275, hvor biskop Peder Bang som Københavns byherre udsteder et privilegiebrev til Københavns borgere. Siden opholdt bispen sig hyppigt på borgen, der i løbet af 1300-tallet udviklede sig til et betydningsfuldt administrationscenter for Roskildekirkens omfattende jordegods nord for København.

 

Reformationen betød borgens endeligt Under grevens fejde blev Roskildebispens borge systematisk angrebet af grev Christoffer og hans tyske lejehær. Efter at Roskilde, Gjorslev og Dragsholm var faldet, kom turen til den tilsyneladende stærkeste fæstning Hjortholm i 1535. Borgen blev belejret fra februar, men først i maj overgav bispens høvedsmand Peder Godske borgen, efter at hele borgmuren med vægtergang og tårne var skudt sønder og sammen. Grevehæren raserede borgen. Byttet var så omfattende, at der måtte anvendes 60 vogne til at køre det bort

 

Borgen blev aldrig genrejst. Kronen inddrog kirkegodset ved reformationen, og godt 100 år senere ved enevældens indførelse opførte Fr. 3. sin mønstergård Frederiksdal lidt højere oppe i det skrånende terræn øst for Furesøen.

 

Hjortholm Voldsted ligger ved den sydøstlige ende af Furesøen, ved Frederiksdal i Sorgenfri Sogn, Lyngby-Taarbæk Kommune. Voldstedet er resterne efter en kongeborg fra middelalderen; senere overgik den til Roskildebisperne. Stedet er nævnt første gang i 1275. I forbindelse med anlægget har der været driftsbygninger, mølleanlæg ved Frederiksdal og sandsynligvis også teglfremstilling Efter reformationen kom det tilhørende gods under kronen, og Frederik 3. opførte jagtslottet Frederiksdal nordøst for voldstedet. Resterne af borgen består af en banke, der måler ca. 60 x 70 m der omgives i vest af Furesøen, i nord og øst af en lav ca. 15 m bred vandfyldt jordgrav. Området der er fredet, er stærkt beskadiget, dels af kanalanlæg, dels af landbrugsdrift, men også søen arbejder sig ind på borgbanken.

 

I dag fremtræder borgen som et voldsted omgivet af vand på tre sider. På sit højdepunkt har det været en meget betydelig fæstning opført af teglsten med ringmur og hjørnetårne og dækkende et areal på ca. 65x40 m. Borgen blev i de følgende århundreder som så mange andre danske middelalderborge anvendt til stenbrud for egnens befolkning og ved byggerierne af de kongelige ejendomme i Nordsjælland. Endnu i 1841 var der dog bevaret betydelige rester af borganlæggets murværker.

 

Hjortholm Voldsted

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (11 stemmer)
Siden er blevet set 9.181 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1094413-03-2017 21:56:35 Per Lillelund Jensen
Jeg må gøre opmærksom på at teksten er behæftet med historiske fejl. Dragsholm slot i Odsherred var bispestolens absolut stærkeste fæstning og faldt aldrig i grev Christoffers eller Grev Johan von der Hoyas magt, men udholdt mere end 4 måneders endog "meget hård" belejring.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her