Logo

Riberhus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Riberhus

Riberhus

 

• Region Syddanmark, Ribe by

• Offentlig adgang til borgvold. Informationstavle.

• Opført i begyndelsen af 1100-tallet. Ombygge t 1268. Udvidet omkring 1550. Nedrevet omkring 1685

 

Den store kvadratiske borgbanke i byens udkant er et markant vidnesbyrd om Ribes tidligere betydning. Borgen stod og faldt med Ribes betydning. I den tidlige middelalder var Ribe en af rigets vigtigste byer. Det var her, vikingekongerne indledte deres erobring af England, og det var her, kristendommen introduceredes i Danmark i kølvandet på handelsfolkene i 1000- og 1100-tallet. Borgen stammer fra første halvdel af 1100-årene. Kong Niels' fæstning ydede ham ikke megen beskyttelse, da han i 1134 blev dræbt i byen.

 

Siden blev fæstningen ved Ribe Å en af Valdemartidens stærke borge, selvom magtens centrum efterhånden flyttede mod øst. Slotsbanken ligger mellem to arme af Ribe Å. Den høje kvadratiske borgbanke er omgivet af brede vandfyldte grave og en høj vold. Fra borgen er der en storslået udsigt mod byen og marsklandet vest for Ribe. By og slot mistede deres betydning i midten af 1600-tallet, og fra 1685 begyndte man nedbrydningen af slottet til fordel for borge inde i landet.

 

Riberhus blev bygget som kongelig borg på en 8 meter høj borgbanke omgivet af voldgrave. Der foregik udvidelser og tilbygninger, sidste gang i 1500-tallet under Christian 3. Slottet led hårdt under Svenskekrigene og blev nedrevet i sidste halvdel af 1600-tallet. Borgbanken, der blev undersøgt af Nationalmuseet i 1940-1941, ses endnu.

Riberhus indgår i folkesagnene om Dronning Dagmar.

 

Riberhus

Dronning Dagmar skuer ind mod Ribe.

 

Slotsbanken i dag
På Slotsbanken ses i dag en statue af Dronning Dagmar, som var gift med Valdemar Sejr. Hun døde allerede som 23-årig på Riberhus Slot, og statuen forestiller hende i stævnen på en båd, på vej til Ribe. Det er kunstneren Anna Marie Carl-Nielsen, der i 1913 lavede statuen til minde om den unge dronning.

I 1940-1941 gennemførte man en restaurering af ruinerne på Slotsbanken, hvor man blandt andet også rensede voldgravene op, så de igen er fyldt med vand, ligesom i slottets storhedstid. I samme ombæring førte man i store træk Slotsbanken tilbage til sit oprindelige udseende; ca. 8 meter høj og et areal på 90x90 meter. Den bygning, man kan se rester af, er skriverstuen.

 

Riberhus

Ifølge lokale legender går der en tunnel herfra, under voldgraven og ind til Ribe.


Riberhus


Udsigt fra Ribe Domkirkes mægtige nordtårn mod vest med marsklandet ved Ribe Å i det fjerne og det kvadratiske voldanlæg, der danner resterne af kongsborgen Riberhus, i centrum.

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.611 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1247811-11-2018 04:16:55 Gunnar Asmussen
Kong Niels blev dræbt af borgerne i Slesvig by - ikke i Ribe!!

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her