Logo

Rosenborg Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rosenborg Slot

 

• Adresse: Øster Voldgade 4A, 1350 København. Telefon: 33 15 32 86

• Livgarden http://forsvaret.dk/LG/Vagtkompagniet/Vagt/Rosenborg%20Slot/Pages/default.aspx

• Museum for Kongehuset: De Danske Kongers Kronologiske Samlinger Skiftende udstillinger Cafe og omgivende park: Kongens Have

• Opført 1606-1634; udvidet i 1613-1615, 1616-1624 og igen i 1633  


 

 

Rosenborg er ensbetydende med Chr. 4. Slottet er et af de arkitektoniske mesterværker fra byggekongens tid, Rosenborg var Chr. 4.'s sommerhus. Her levede han i fest og glæde i begyndelsen, siden med vrøvl i ægteskabet med Kirsten Munk og drukgilder på voldgravens kant, og her døde han i 1648. På Rosenborg opbevares kronregalierne. Siden 1700-tallet har slottet været indrettet til kongehusets eget museum.

 

VIGTIGE ÅRSTAL

1606 Opførelsen af »lysthuset« Rosenborg begyndes.

1632 Chr. 4. og Københavns statholder Frands Rantzau falder i voldgraven, statholderen drukner.

1634 Byggeriet afsluttes med opførelsen af trappetårnet

1833 Kongehusets museum med det kongelige skatkammer oprettes på Rosenborg.

 

Rosenborg slot blev udvidet i 1613-1615, 1616-1624 og igen i 1633 blev det det pragtslot, vi kender i dag, og som var bolig for kongerne frem til 1710. Det er opført i nederlandsk renæssancestil, der var moderne på den tid.

I dag er det et kulturhistorisk museum, De Danske Kongers Kronologiske Samling, der fortæller de danske kongers historie gennem 300 år fra Christian 4. omkring 1600 til Frederik 7.s død 1863 og udstiller de danske kronregalier og kronjuveler.

Rosenborg slot er en del af Parkmuseerne.

 

Rosenborg Slot

 

• Bygningshistorie

Rosenborg Slot blev anlagt i 1606-07 sammen med en lysthave uden for Københavns snærende volde. Bygherren var Danmarks store, folkekære byggekonge Chr. 4. Nok tabte han sine krige, men han byggede smukt, og kongen stod selv for projekteringen af Rosenborg. Sommerslottet blev opført samtidig med, at de store byggerier på faderens Frederiksborg fandt sted. Den hollandske arkitekt-familie van Steenwinckel opførte Frederiksborg, og det er nærliggende, at pege på Hans van Steenwinckel d.y som mester for det endelige bygningsværk. Rosenborg er opført i den stil, der karakteriseres som hollandsk renæssance: Røde danske mursten med alle dekorative elementer fremhævet af sandsten. Sjællandske Vallø og Lystrup samt lollandske Berritsgård er eksempler på denne stil i herregårdsbyggeriet De er alle opført 25-30 år før Rosenborg i Fr. 2.'s regeringstid, den pragtlystne konge, der for alvor bragte renæssancen til Danmark.

 

Rosenborgs endelige udformning med tre kobbertækkede tårne med lanternespir foregik først i perioden 1616-24. Det noget lavere, kantede indgangstårn med en tilhørende men siden fjernet dobbelttrappe blev tilføjet i 1634. Rosenborg er et af periodens mest betydningsfulde og indtagende bygningsværker. Det lange smalle hus med sine spirklædte tårne og svungne sandstensprofilerede gavle fremtræder i det ydre stort set uændret siden Chr. 4.'s tid.

 

Ud over Chr. 4. benyttede kun Fr. 3. og Chr. 5. sommerslottet Fr. 4., konge 16991730, søgte længere væk, når det gjaldt de rekreative sommerophold uden for den beklumrede hovedstad. Omkring 1710 blev Rosenborg opgivet som kongelig residens. Det har betydet, at slottet også i det indre er bevaret som Danmarks mest autentiske kongeslot fra den tidlige enevælde.

 

Rosenborg Slot

Marmorgemakket

 

• Interiør

Allerede i 1838 åbnede museet på Rosenborg. Her udstilles de danske kongers samlinger i et kronologisk opbygget museum. Stueetagen er helliget mindet om Rosenborgs egentlige brugere; Chr. 4.'s skrivestue, vinterstue, arbejdsrum og sovekammer. Dertil Fr. 3.'s to gemakker og Chr. 5.'s sal. I første sals mange rum skildres fortrinsvis 1700-tallet med hovedvægt på Fr. 4. og hans søskende samt de følgende konger Chr. 6., Fr. 5. og Chr. 7. Endelig har de tre sidste oldenburgske konger Fr. 6., Chr. 8. og Fr. 7. fået tildelt hvert sit rum på første sal.


Rosenborg Slot

 

Anden sal domineres fuldstændig af den pragtfulde festsal kaldet »Den lange sal«, med stukloft, marmorering og enevældens kongetroner omgivet af tre mægtige sølvløver. I de tilstødende tårnværelser findes smukke porcelæns- og glassamlinger herunder det enestående Flora Danica-stel på knapt 2.000 dele fra 1790'erne.

 

Rosenborg Slot

 

Kronregalierne opbevares i et særligt skatkammer med adgang gennem slottets kælder. De centrale dele, nemlig Chr. 3.'s sværd fra 1551, Chr. 4.'s og de følgende konge- og dronningekroner blev først udstillet i 1922. I kælderens såkaldte Grønne Kabinet findes fornemt kunsthåndværk fra 1400-tallet til 1700-tallet tilhørende kongehuset Endelig besidder Rosenborg en fornem dragtsamling med hovedvægt på 1600-tallet

  

• Omgivelser

Kongens Have er anlagt samtidig med opførelsen af Rosenborg i 1606-07. Den blev anlagt efter tidens symmetriske principper som en italienskinspireret renæssancepark med et firkantet stinet, der stadig genkendes. Den kongelige pryd- og nyttehave blev omlagt i barokstil i begyndelsen af 1700-talet Hofarkitekten J.C. Krieger, der på samme tid opførte Fredensborg for Fr. 4. stod bag havens regulering. Alleer, statuer og orangeri stammer fra omlægningen.

 

Herkulespavillonen fra begyndelsen af 1700-tallet er ombygget i klassicistisk stil af C.F. Harsdorff i 1773: Herkulesfiguren stammer fra Fr. 4.'s Italiensrejse 1706. De øvrige pavilloner i klassicistisk stil ved Kronprinsessegade og Gothersgade er opført 1802-04.

 

Rosenborg Slot

Rosenborg set over Livgardens eksercerplads. Her lå oprindeligt Fr. 4. 's parterrehave tegnet af havearkitekten J. C Krieger i 1720'erne.

 

Rosenborg Slot

Livgarden fejrer 350-års jubilæum. Her et luftfoto fra Kongens Have og Gothersgade Kaserne



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (6 stemmer)
Siden er blevet set 7.586 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her