Logo

Frijsendal

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frijsendal

 

● Region Midtjylland - Favrskov Kommune

● Adresse: Randersvej 140, 8450 Hammel

● Ejer: Bendt lensgreve Wedell

● 129 ha landbrugsdrift/skovbrug

● Frijsendal er en del af Frijsenborg & Wedellsborg Land- og Skovbrug. Se Frijsenborg

 

Frijsendal var hovedgård for en del af landbruget under Frijsenborg gods. I 1800-tallet fungerede gården en kort overgang som Danmarks første landbrugsskole.

Den tidligere hovedbygning fra 1800-tallet var opført i ny-klassicistisk stil, men nedrevet i 1980'erne.

 


Hovedbygning

Frijsendals oprindelige udseende kendes ikke, men omkring år 1870 fik gården en ny hovedbygning. Hovedbygningen var grundmuret og opført i ny-klassicistisk til. Mod gården i nord fremstod hovedbygningen i en enkelt etage på en høj kælder, men da grunden skråner, var facaden ud mod haven i syd i to etager. Betragtede man hovedbygningen fra haven kunne man også se den murede veranda og et muret tårn på bygningens venstre side.

Bygningen blev nedrevet i 1980'erne.

 

Omgivelser

Syd for Frijsendals hovedbygning er der en stor have. Frijsendal ligger placeret mellem Frijsenborg gods store skoveområder.

 

Historie

Mogens Friis oprettede i 1672 grevskabet Frijsenborg af flere herregårde i Midtjylland. Hans søn, Niels Friis, overtog grevskabet og etablerede kort før 1700 en ny herregård kaldet Frijsendal. Frijsendal blev ikke bygget med det formål at være bolig for en adelsfamilie. I stedet skulle gården fungere som hovedgård, der skulle sikre en bedre drift af godsets jorder og fæstegårde. Gården blev drevet og beboet af skiftende forpagtere.

Gården har siden hørt under grevskabet Frijsenborg og siden 1923 Frijsenborg Gods.

 

Frijsendals jorder blev samlet af jorder fra den nedlagte herregård Tulstrup og de nedlagte landsbyer Terp og Njær. I stedet for flere små landsby-bondegårde fordelt over området inddrog man jorderne og lagde dem under hovedgården Frijsendal. En del af fæstegårdene, som tidligere hørte under Frijsenborg, blev lagt under Frijsendal.

 

Frijsendals forpagtere er for størstedelens vedkommende blevet glemt. En enkelt af forpagterne har dog sat spor i både Frijsendal og Danmarks historie. Niels Bygum Christian Krarup var forpagter af Frijsendal fra 1835 til 1839. Han blev uddannet lærer ved Lyngby Seminarium, men interesserede sig også for landbrug. På Frijsendal fik han mulighed for at kombinere sin profession med sin interesse, og han oprettede Danmarks første landbrugsskole. Uddannelsen på landbrugsskolen tog tre år og bestod både af praktiske og boglige fag. I sommermånederne arbejdede eleverne på Frijsendals jorder og lærte om den praktiske del af landbrugs-livet, mens vintermånederne gik med at læse og lære om alt fra fysik og landopmåling til viden om forskellige husdyr. I 1839 købte Niels Bygum Christian Krarup en gård ved Aarhus og flyttede sin landbrugsskole dertil. 

 

Frijsendal

 

Frijsendal er en hovedgård under Frijsenborg Gods. Den er beliggende i Frijsendal Bakker i Haurum Sogn, en del af Frijsenborgskovene. Gården blev oprettet omkring 1704 af grev N. Friis. Den blev dannet af byen Terp, hvis seks gårde tidligere var nedbrudt og samlet til en ladegård, byen Njær, hvis seks gårde blev nedbrudt, så kun præstegården blev tilbage, samt hovedgården Tulstrup i Sall Sogn.

 

I sidste halvdel af 1830'erne var Niels Bygom Christian Krarup forpagter på Frijsendal. Han oprettede her i 1837 Danmarks første landbrugsskole, eller agerdyrkningsinstitut, som det hed på den tid. I 1840 købte han Haraldslund i Grundfør Sogn, og flyttede landbrugsskolen dertil. Det er en del af baggrunden for, at godset nu har lagt navn til den nærliggende Frijsendal friskole.

 

Omkring 1920 blev halvdelen af gårdens jord skilt fra og udstykket til statshusmandsbrug på Frijsendal Mark. I løbet af 1960'erne blev forpagtningerne på de forskellige hovedgårde under Frijsenborg Gods sagt op og driften af gårdene blev samlet direkte under godset. Således også med Frijsendal.

I dag fungerer gården som maskinstation for hele godset og har ca. 129 hektar jord.

 

Ejere af Frijsendal

(1675-1699)         Niels Friis 

(1699-1763)         Christian Friis 

(1763-1787)         Christine Sophie Friis, gift Wedel-Friis 

(1787-1799)         Elisabeth Sophie Friis, gift Desmercieres

(1799-1799)         Sophie Magdalene von Gram, gift Krag-Juel-Vind

(1799-1815)         Frederik Carl Krag-Juel-Vind-Frijs 

(1815-1849)         Jens Christian Krag-Juel-Vind-Frijs 

(1849-1882)         Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs 

(1882-1923)         Mogens Christian Krag-Juel-Vind-Frijs 

(1923-1958)         Inger Krag-Juel-Vind-Frijs, gift Wedell

(1958-1982)         Charles Bendt Mogens Tido Wedell 

(1982-20xx)         Bendt Tido Hannibal Wedell 

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.939 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her