Kølle. Murermester Thomas Bloms tegning fra 1826 af en
kakkelovnskølle til Chresten Jacobsens bryggergård i Brolæggerstræde,
København. Det væsentlige skift i kølleteknologien skete omkring 1800, da
kakkelovnskøllen vandt indpas i de danske bryggerier.
Kølle har flere betydninger:
● kølle (våben) – en kølle er et primitivt våben.
● kølle (musikinstrument) – en kølle er en slags trommestik.
● kølle (sportsredskab) – en kølle er et redskab til brug i
visse sportsgrene.
● kølle (værktøj) – se knippel eller mukkert.
● Kølle Indretning, til
ølbrygning
kølle, (af oldengelsk
cylen 'ovn', af lat. culina 'køkken'), tørringsanlæg for spiret byg anvendt i
den afsluttende delproces i maltfremstillingen, som er basis for bl.a.
ølbrygning, se malt og øl. Kølningen reducerer vandindholdet og standser dermed
den videre udvikling i bygkernen. Malten bliver lagerfast, men indeholder
stadig de for den videre brygning nødvendige enzymer. Kølningen giver malten
farve og aroma og har således en betragtelig indflydelse på det fremtidige
brygs karakter. Kølleanlæg har gennem tiden udviklet sig fra simple bageovne og
jordkøller over bl.a. røgkøller og kakkelovnskøller til nutidens automatiserede
varmluftkøller.
Kølle: Indretning, hvori malt til ølbrygning kan tørres og
evt. røges. Kan være indrettet i en skorsten, men også i et særskilt køllehus,
anbragt et stykke fra øvrig bebyggelse af hensyn til brandfaren (fx Skovsgård,
Langeland).