Logo

- Midtjylland

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 - Midtjylland

 - Midtjylland

(betegnelserne s. og et tal virker ikke)

 

- Midtjylland

 

Det her beskrevne Midtjylland dækker et varieret landskab mellem Gudenå en i nord og Kongeåen i syd, samt det vidtstrakte Vestjylland med få herregårdsanlæg. De midtjyske herregårdsanlæg ligger overordentlig tæt på Djurslands fede jorder. Omvendt findes kun få, ret beskedne herregårde i Vestjylland, mens Østjylland mellem Randers og Kolding kan fremvise en række store herresæder.

 

I vikingetiden blev Danmark samlet med udgangspunkt i det sydøst jyske Jellingdynasti. Tvangsborge som Aggersborg og Fyrkat i Nordjylland blev opført med henblik på underlæggeisen af lokale vikingefyrsters domæner. Siden fulgte højmiddelalderens borganlæg, hvor Kalø står som et majestætisk symbol på kongedømmets storhed under Erik Menved og fald under broderen Christoffers regeringstid i begyndelsen af 1300-tallet

I løbet af 1400-tallet fik herremændene langt om længe tilkæmpet sig retten til at bygge befæstede privatborge. Østjyske Gl. Estrup med sine rester af Brokslægtens gotiske vandborg og vestjyske Nørre Vosborg er markante eksempler på senmiddelalderens stenbyggede herregårde. Med lidt god vilje kan man også føje nyrestaurerede Sønderskov i det nørrejyske grænseland ved Kongeåen til som eksempel på de få bevarede midtjyske gotiske stenhuse fra før 1550.

 

Som i Nordjylland er renæssancen rigt repræsenteret i det midtjyske herregårdsbyggeri med et klart tyngdepunkt på Djursland, hvor man finder en perlerække af store renæssancegårde: Sostrup. Skaføgård, Rugård, Rosenholm, Løvenholm, Katholm og GI. Ryomgård alle opført mellem midten af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet Dertil kommer GI. Estrup, der repræsenterer den specielle danske arkitekturstil gotisk renæssance. Rosenholm er nok Jyllands mest gennemførte renæssanceanlæg. Uden for Djursland finder man gode renæssancegårde omkring Vejle og Horsens: Engelsholm, Tirsbæk, Rosenvold, Boller og Urup. Endelig skal Ulstrup med sin storslåede portal og Steen Steensens Blichers Aunsbjerg nævnes. Helt alene står i denne sammenhæng den skønne vestjyske renæssancegård Brejninggård, hvis terracotta-dekoration ikke har sin lige i Danmark.

 

To af landets tidligste barokanlæg findes i Østjylland, nemlig Clausholm og Stensballegård. Begge herregårde er bygget op fra grunden i 1690'erne af murermester Ernst Brandenburger for nyadelige herremænd, der med enevælden havde opnået fremtrædende positioner i det danske kongerige. Til 1700-tallets senbarok hører Bidstrup, et festligt anlæg der peger frem mod rokokoen. Et af Jyllands mest gennemførte rokokoanlæg er Nørholm nord for Varde. Herningsholms hyggelige 1700-tals hovedbygning er sværere at rubricere nærmere end til overgangstiden mellem rokoko og klassicisme.

 

Jylland kan kun fremvise ganske få rendyrkede klassicistiske herregårde. De mest interessante ligger i Midtjylland: Serridslevgård fra 1777, Lyngsbækgård opført i 1784, og især Fussingø opført få år senere for grev Cl. Scheel von Plessen.

 

Den vidtløftige holstensk-fødte arkitekt C.J. Zuber byggede Moesgård syd for Århus i begyndelsen af 1780'erne. Zuber, der var elev af franske N.H. Jardin, udviklede sin egen Amalienborg-stil, som ud over Moesgård især genkendes fra avlsgårdsanlægget fra 1777 på Rosenfeldt i Sydsjælland.

 

Den borgerlige fremgang i begyndelsen af 1800-tallet markerer sig i en række midtjyske herregårde. Constantinsborg ved Århus er et tidligt eksempel på senklassicismens empirestil. Et andet midtjysk eksempel er Palsgård ved Juelsminde opført 1805 af den entreprenante Niels Juel Reedtz.

 

Midtjylland kan fremvise en række fornemme eksempler på den historiske stils gennembrud efter 1850. Meilgård på Djursland fremtræder trods sine rødder i renæssancetiden som en nygotisk herreborg anno 1889. Vellykket er sydjyske Estrup mellem Kolding og Esbjerg. Her er et beskedent 1700-tals hus blevet ombygget til et charmerende nyrenæssanceanlæg med vælske gavle. H.B. Storcks Sophiendal sydvest for Århus er et rendyrket eksempel på historicismen, et nygotisk borganlæg i tre fløje opført omkring 1880. Over dem alle rangerer dog Frijsenborg, Ferd. Meldahls mesterværk opført 1862-67 i en gennemført fransk slotsstil.

 

Sammenlignet især med Sjælland er herregårdenes jordtilliggende i Jylland relativt begrænset. Frijsenborg skiller sig dog også her klart ud med et areal på ikke mindre end 6.174 ha. Men der er langt ned til nr. 2 i rækken, Løvenholm med 3.261 ha. Med undtagelse af Meilgård (2.073 ha) og Palsgård (1.012 ha) er de øvrige her beskrevne godser på under 1.000 ha.

 

Tilgængelige parkanlæg finder man ved over halvdelen af de her beskrevne herregårde, og lægger man skov- og åbne naturområder i herregårdsbygningernes umiddelbare nærhed til, nærmer tallet sig 30 af de 36 beskrevne lokaliteter. Blandt de mange smukke herregårdsparker skal særlig fremhæves anlæggene ved Clausholm, Løvenholm, Rosenholm og Serridslevgård Skal man pege på nogle særligt smukt beliggende midtjyske herregårde må det blive de følgende: Engelsholm øst for Vejle, GI. Estrup i Alling Ådal, Hald i det kuperede sølandskab syd for Viborg, Lyngsbækgård ved foden af Mols Bjerge, Nr. Vosborg i det flade vestjyske marsklandskab, Rugård ved Nørresø på Djursland, Skaføgård i hjertet af Djurslands store skove og endelig Tirsbæk i en skovklædt ådal ved Vejle Fjord.

 

 - Midtjylland

 


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.186 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her