Logo

Lynderupgård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lynderupgård

 

• Nordjylland, Rinds Herred, Møldrup Kommune, 17 km nord for Viborg. 

• Ingen offentlig adgang. Ses fra vejen mod Hjarbæk Fjord

• Godsejer. direktør Ove Glerup

• 491 ha

• Opført 1556. Udvidelser omkring 1700

 

Lynderupgård er Jyllands ældste bindingsværksgård: Ualmindeligt smukt beliggende mellem Hjarbæk Fjord mod syd og kuperede herregårdslandskaber mod nordøst. Den trelængede hovedbygning ligger på et middelalderligt voldsted omgivet af vand på alle sider. Den to etager høje hovedbygning med portfløj og bro mod nord åbner sig mod den sydligt beliggende park. Der er forbløffende mange lighedstræk mellem Lynderupgård og den noget yngre sjællandske pragtgård Holmegård.

 

Lynderupgård er ifølge en nu forsvunden indvielsestavle opført 1556 af adelsmanden Christoffer Rosenkrantz, der ejede gården fra 1544 til sin død 1565. Portfløjen under et rødt tegltag er ældst. Den øvre udkragede etage er båret af trækonsoller, såkaldte knægte, der er typiske for tidens købstadshuse både i Jylland og på Sjælland. De to sidefløje er ligesom på Holmegård mindre arkitektonisk fremtrædende og bærer præg af flere generationers byggelyst. Lynderupgårds bindingsværk fremtræder i en iøjnefaldende løvgrøn farve, som forlener stedet med en tidløs, men historisk bevidsthed.

Bemærkelsesværdig er Lynderupgårds vestfløj. hvor der indgår et højt stenhus, som formentlig hidrører fra Lynderupgårds oprindelige 1300-tals herreborg.

 

Med god grund er gårdspladsens pragtfulde springbrønd berømt. Der er tale om et rundt vandingstrug i træ med en stolpe i midten, hvorpå er monteret fire malmstøbte fjerprydede hoveder med en tud i munden. Indianerhovederne er de tidligste danske gengivelser af urfolket hinsides Atlanten. Brønden er udført af en nu ukendt bronzestøber omkring 1600. En kopi af brønden er opstillet i Den Gamle By i Århus.

 

Lynderupgård

Lynderupgårds indianerbrønd. På gårdspladsen af den herlige bindingsværksgård står et vandingstrug med fire indianerhoveder Bronzehovederne, der formentlig har båret en figur, er støbt omkring år 1600 og er den ældste fremstilling af indianere på dansk grund



Lynderupgård


Lynderupgård ved Hjarbæk Fjord er opført i fornemt bindingsværk i midten af 1500-tallet med vestfløjens senmiddelalderlige stenhus som kerne.


Lynderupgård

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (8 stemmer)
Siden er blevet set 6.100 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1228029-06-2018 00:35:14 Hanne Pedersen
Fin side ... Men ville da godt ha haft flere detaljeret fotos da det jo ikke lige er muligt se godserne og herregårdene i virkeligheden. Hanne Pedersen Nr rind.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her