Logo

Åstrupgård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Åstrupgård 


Det nuværende Aastrupgaard blev skabt af Friderich Ferdinand von Krogh. I mange år var Aastrupgaard slægtsgård for slægten Bruhn.

Den nuværende hovedbygning er opført i 1780 og er et hvidpudset murstenshus i to etager med afvalmet tag. Af avlsbygninger er en flot længe fra 1833 bevaret.

 

Åstrupgåd tidligere Aastrupgaard

Aastrup Alle 15

6100 Haderslev

Region Syddanmark Syd- og Sønderjylland - Haderslev kommune

Offentlig adgang: -

Ejer: Elsebeth W. Juelshøj /Aksel M. H. Elvers

Telefon 75 62 40 12

Godsets størrelse: ?? ha

Funktion: Ingen oplysninger

Forbindelser: Skovbølgaard 

 

 

Åstrupgård 

 

Hovedbygning

Den nuværende hovedbygning er opført i 1780 af Friderich Ferdinand von Krohn. Bygningen er opført i én fløj i to etager. Den har en muret sokkel samt et højt, afvalmet tegltag. I 1912 blev bygningen forlænget med to fag og på samme tid blev der opført en stor veranda i træ.

Hovedbygningen fremstår som en smuk og hvidpudset herskabelig bolig. På havefacaden er bygningen pyntet med spinkle liséner. Hovedbygningen er nyligt restaureret og placerer sig øst for avlsbygningerne med haven på flere sider. Fra vejen fremstår bygningen med et symmetrisk udtryk.  

Fredningsstatus 2013: Hovedbygningen er fredet.

 

Andre bygninger

Avlsbygningerne på Aastrupgaard placerer sig vest for hovedbygningen. Avlsgården er opført i gule sten med pladetag i starten af 1900-tallet. Der er bevaret en gammel og flot udlænge fra 1833. 

Fredningsstatus 2014: Avlsbygningerne er ikke fredede. 


Åstrupgård 

 

Omgivelser

Til Aastrupgaard hører en have på ca. en hektar.

Aastrupgaards have placerer sig på flere sider af hovedbygningen og rummer bl.a. mange gamle træer. Ved tilkørslen til Aastrupgaard findes en allé.

 

Ejerhistorie

Jorden, som den nuværende Aastrupgaard befinder sig på, tilhørte i 1500-tallet den danske kong Frederik I (1471-1533), som også var hertug af Slesvig-Holsten. Ved delingen af hertugdømmerne i 1490 tilfaldt amterne Haderslev, Tønder og Gottorp hertug Frederik, der på dette tidspunkt endnu ikke var valgt til dansk konge. Ved køb af bl.a. det nærliggende Ejsbøl fra Henneke von der Wisch kom hertug Frederik i besiddelse af jorderne, der senere blev til Aastrupgaard.

 

Det nuværende Aastrupgaard blev skabt af Friderich Ferdinand von Krogh i slutningen af 1700-tallet, idet han sammenlagde nogle fæstegårde med jord fra Haderslev Ladegård. Det var under hans ejerskab, at den nuværende hovedbygning på Aastrupgaard blev opført. Friderich Ferdinand von Krogh var født i Norge og var ud af en adelsslægt fra Bremen, der havde tradition for at gøre karriere i militæret. Selv valgte han at få en embedskarriere, hvor han efter en tid ved det danske hof blev udnævnt til jægermester for 1. slesvigske distrikt.

 

I 1823 blev Aastrupgaard overtaget af Friderich Ferdinand von Kroghs yngste søn, Georg Friderich von Krogh, der i 1845 solgte gården til Johan Heinrich Fries. Efter seks års ejerskab videresolgte han Aastrupgaard til August Ahrens Bruhn, hvis slægt kom til at besidde gården i flere generationer. Han havde i sit andet ægteskab giftet sig med Hedvig Kittel fra den nærliggende herregård Skovbølgård, og da hun døde i 1901, overtog hans søn fra første ægteskab, Emil Bruhn, Aastrupgaard.

 

Under Emil Bruhns ejerskab blev hovedbygningen forlænget med to fag. Efter hans død i 1920 overtog enken Bertha Bruhn Aastrupgaard. I 1950 blev gården overtaget af sønnen Peter Bruhn.

Aastrupgaard er i 2013 ejet af Elsebeth W. Juelshøj og Aksel H. Elvers. 

 

Ejerrække

(1779-1823) Friderich Ferdinand von Krogh

(1823-1845) Georg Friderich von Krogh

(1845-1851) Johan Heinrich Fries

(1851-       ) August Ahrens Bruhn,

(       -1901) Hedvig Kittel, gift Bruhn

(1901-1920) Emil Bruhn

(1920-1950) Bertha Bruhn

(1950-       ) Peter Bruhn

(2006-       ) Elsebeth W. Juelshøj

(2006-       ) Aksel H. Elvers

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.139 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her