Logo

Bangsbo

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bangsbo

 

Den beskedne herregård i bindingsværk er opført i midten af 1100-tallet. Bangsbo blev i 1948 indrettet som herregårds- og lokalmuseum af Frederikshavn Kommune. Hovedbygningen med omgivende parkanlæg er offentligt tilgængeligt. Bangsbo gennemgik i 1998 en omfattende restaurering, hvor bl.a. bindingsværket bliver kalket over, så gården fremstår som oprindeligt.

 

• Nordjylland, Vendsyssel, Frederikshavn Kommune, 3 km syd for Frederikshavn

• Museum og bypark med restaurant

• Frederikshavn Kommune

• Ingen jordtilliggender. Have 8 ha

• Opført ca. 1750.

 

Bangsbo

 

Bygningen

Bangsbos hovedbygning består af et trefløjet hvidkalket bindingsværksanlæg med gennemstukne bjælker og tagskægsknægte. De røde sadeltage er teglhængte. Anlægget, der åbner sig mod avlsgården i vest, er opført i midten af 1700-tallet. Omkring 1830 blev østfløjens indgangsparti ombygget i grundmur med et firkantet gennemgående to etager højt midterparti under et tegltag.

 

Avlsgårdens mægtige agerumslade i bindingsværk med rørtag blev opført i 1635, men styrtede sammen under en storm i 1942. Den er siden genrejst af Nationalmuseet.

 

Interiør

Bangsbo blev i 1945 erhvervet af Frederikshavn Kommune og i 1948 åbnet som museum. Museet i hovedbygningen fremtræder som et herregårdsmuseum med interiører fra klassicismen og empiretiden. Dertil kommer større museumssamlinger og ikke mindst digterstuerne, der mindes tiden omkring århundredskiftet, da politikeren, redaktør Johan Knudsen ejede Bangsbo (1891-1909) og åbnede sit hjem for tidens litterære skønånder: Herman Bang, Gustav Wied, og indflydelsesrige kulturpersonligheder som Betty Nansen, Ove Rode og Th. Bindesbøll.

 

I avlsgården finder man skibsmuseet med det formodede middelalderfartøj Ellingå-skibet og skibstilbehør med galionsfigurer og skibsudrustning samt et vognmuseum med hestevogne fra 1600-tallet til 1800-tallet.

 

Omgivelser

Bangsbo er omgivet af vandfyldte grave på alle fire sider. Selve herregårdshaven er indrettet som en botanisk have med afdelinger for læge- og krydderurter.

 

Øst for gården breder den store landskabshave sig med åbne plæner og fritstående gamle træer. Det murede lysthus er fra 1890'erne. I parkens sydøstlige del er planlagt et botanisk haveanlæg med bl.a. en afdeling for Danmarks vilde planter.

Sydvest for Bangsbo findes et seværdigt bakkelandskab skabt af Bangsbo Å.

 

VIGTIGE ÅRSTAL

1536 Godset konfiskeres af kronen som kirkegods tilhørende biskop Stygge Krumpen af Børglum.

1662 Et firefløjet anlæg opføres i bindingsværk.

1674 Bangsbos ejer Otte Bille dræbes i en duel.

1750 (ca.) Bangsbo ombygges til et trefløjet anlæg.

1891 Redaktør Johan Knudsen køber Bangsbo og omdanner herregården til et litterært og kunstnerisk

        samlingssted.

1948 Bangsbo indrettes til museum.

 

• Historie

Bangsbo kendes som hovedgård siden midten af BOO-tallet. Ved reformationen tilhørte gården den godsrige og -griske Børglum kirke og blev konfiskeret af kronen. Herfra blev Bangsbo afsat til Otto Banner af Asdal og hans virksomme kone Ingeborg Skeel til Voergård. Fra Skeel-slægten overgik godset i 1670 til adelsslægten Bille, der i 1704 solgte Bangsbo til Otto Arenfeldt. Forpagteren på Bangsbo erhvervede gården i 1744 og opførte få år senere den nuværende hovedbygning.

 

Bangsbo har siden haft en lang række skiftende ejere. Efter at Johan Knudsen i 1909 solgte den af ham gennem-restaurerede ejendom, blev jorden efterhånden frasolgt, mens Bangsbo passerede igennem forskellige spekulanters hænder. Umiddelbart efter besættelsen erhvervede Frederikshavn Kommune ejendommen på fordelagtige vilkår og åbnede i 1948 det kendte Bangsbo Museum.

 


 

 
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 8.646 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her