Logo

Næsholm

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Næsholm

Næsholm

 

• Nordvestsjælland, Odsherred, 3 km vest for Nykøbing 5.

• Adresse: 4500 Nykøbing Sjælland. Telefon: 28 10 50 96

• Offentlig adgang til borgruin. Informationstavle

• Opført i 1240'erne. Ombygninger og tilføjelser i 1270'erne og omkring 1320

 

Voldstedet Næsholm få km vest for Nykøbing S. blev udgravet af Vilh. la Cour i 1950'erne. På det 70x75 m store voldsted stod et svært teglstenstårn i centrum omgivet af en række træbygninger. Borgholmen, der er en kunstigt omdannet ø i den tidligere sø, var beskyttet af en voldgrav hele vejen rundt. Beliggenheden i en nærmest utilgængelig sump hørte med til borgens forsvarsindretning.


 

Borganlægget dateres ved hjælp af møntfund til 1240'erne, idet de ældste mønter fundet på borgbanken er fem Erik Plovpenning-mønter, der formentlig kun anvendtes i denne konges regeringstid 1241-1250. Til borgen ledte en 50 m lang pælebro igennem den utilgængelige sump. Der er endnu bevaret synlige stolperester fra broen. Ved dendrokronologi er broen dateret til 1278 med en delvis fornyelse i 1320. Broen må således have haft en forgænger.

 

Næsholm er et interessant eksempel på arkæologernes og historikernes uenighed om borgens funktion og datering. Næsholms første udgraver, Vilh. la Cour. placerede, trods manglende fund fra perioden, anlægget til Valdemarstiden. Borgen tolkede han som en kongelig fogedborg. En senere udgraver, Nils Engberg, har lagt mest vægt på dendrokronologien og dateret borgen til perioden 1278-1320. I hans opfattelse er Næsholm en stormands privatanlæg i de borgerkrigslignende tider i slutningen af 1200-tallet. Over for dette står den numismatiske datering til 1240'erne. Medmindre man accepterer muligheden af, at ikke mindre end fem ubrugelige Erik Plovpenning-mønter har ligget i de opfyldningslag, som blev ført til Næsholm andetstedsfra, så må borgen tolkes som en strategisk beliggende kongelig fæstning til opkrævning af afgifter i det nordligste Odsherred. I de skriftlige kilder er borgens eksistens ikke dokumenteret.

 

Næsholm

 

Næsholm Borgruin, Odsherred.

Imellem Nygård og Højby, på Troldebjerggårds jorder, en kilometer øst for Borren, lå et andet og senere borganlæg, nemlig Næsholm. Borgen blev undersøgt i 1800-tallet, og udgravet i 1950-erne, og ud fra møntfund har man dateret den til perioden 1240 til 13340. Også denne borg lå på en lille ø, omgivet af Nygård sø. Søen stod via Paje Sø i forbindelse med Kattegat, og man har formentlig på det tidspunkt borgen blev opført, kunnet sejle hertil. Borgen kendes imidlertid kun fra udgravninger, ikke fra optegnelser.

"Ikke i et eneste bevaret brev, ikke i nogen jordebog, og ikke i nogen tradition, som kan tillægges historisk værdi, møder vi Næsholms navn", skrev arkæologen Vilhelm la Cour i sit værk om borgen.

 

Borgen har været forbundet med land ved en halvt hundrede meter lang pælebro, hvis inderste fag har været en vindebro, som kunne hejses op under angreb.

Selve borgen har bestået af 6-8 bygninger, enkelte i to stokværk med fogedens bolig som den anseeligste. I Borggården har været et par dybe spærregrave med småbroer, som kunne afbrydes om nødvendigt, og bag disse et solidt tårn i fire-fem stokværk, godt ti gange ti meter i udvendigt mål, og med mere end tre meter tykke mure.

 

Dette anlæg har sikkert tilhørt kronen, og er sikkert opført i et af Valdemar IIs sidste år. Dets beskedne størrelse tyder på at Næsholm ikke har været tiltænkt forsvarsmæssige opgaver overfor ydre fjender, men snarere har skullet varetage kronens interesser, og sørge for fredens og lovens opretholdelse. Den kongelige foged på borgen har ikke mindst haft til opgave at inddrive skatter og afgifter.

 

Fra 1280-erne til 1308 blev Nykøbing Sjælland gentagne gange plyndret og nedbrændt af Marsk Stigs krigsfolk og hans allierede norske flåder, og fogeden har været magtesløs overfor denne huseren. I 1332 blev rigets forvaltning overtaget af holstenerne, og Næsholm fik nye herrer, indtil Valdemar Atterdags hær omkring 1340 stormede, nedbrændte og erobrede borgen og fordrev holstenerne. Fem hundrede år senere fandt man lænkede skeletter efter fanger i borgens kælder.

 

Valdemar IVs tilknytning til gården Nygård er ikke usandsynlig. Da det jo var kongens hær der ca. 1340 stormede, erobrede og nedbrændte Næsholm tæt ved, hvor Holstenerne efter alt at dømme havde sat sig fast, da landet i 1332 var blevet pantsat til dem.

Og som erstatning for det ødelagte Næsholm erhvervede Valdemar IV af ridderen Johan Esben Krumpen en nærliggende gård, som han kaldte Nygård. Den lå et par hundrede meter fra den gamle borg, og nævntes allerede 1354.

 

Det er således muligt at kongen indtil sin død i 1375 kan have anvendt gården Nygård som jagtgård, når han opholdt sig i Odsherred.

1955 den 24. november er dr. phil. Vilh. la Cour færdig med udgravningerne på Næsholm - bortset fra nogle moseundersøgelser - og 1956 vil Nationalmuseet opsætte en tavle med beskrivelse og kort over borgens beliggenhed.

 

I øvrigt har Turistforeningen lade opsætte en egetræslåge med portal over indgangen til ruinområdet, som er fredet.

 

 


 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 7.295 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her