Logo

Søby Volde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Søby Volde

 

• Region Syddanmark, Ærø, 13 km vest for Ærøskøbing

• Søbygårdsvej 2 - 4, 5985 Søby Ærø. 62 52 29 50.

• arremus.dk  

• Offentlig adgang til voldsted. Informationstavle

• Borg fra 1100-1200-tallet


 

Næsten alle fynske voldsteder fra middelalderen ligger i mere eller mindre tæt geografisk og historisk forbindelse med senere opførte herrregårde. En undtagelse er Ærø. Øens nære tilknytning til Sønderjylland og hertugslægten her har som i Sønderjylland betydet, at der ikke var plads til private godsejere med befæstede boliger i senmiddelalderen og renæssancetiden. Til gengæld er der sikre spor af mindst fem voldanlæg fra den tidlige middelalder på Ærø.

 

Mest imponerende er Søby Volde, der ligger nær den senere hertugelige hovedgård Søbygård. Den høje nærmest kvadratiske borgbanke er omgivet af et system af dobbelte voldgrave. Der er ikke fundet spor af teglsten eller andre byggematerialer, og anlægget kan alene dateres på spredt fundne lerkarskår, der placerer voldstedet til Valdemarstiden i slutningen af 1100-tallet. Borgen må være et kongeligt anlæg, måske opført som led i Valdemarenes sikring af kongedømmets sydgrænse. Med hertugdømmets fremvækst i slutningen af 1200-tallet må borgen være kommet i hænderne på den sønderjyske Abelsægt, der indtil Valdemar Atterdags genrejsning af riget gjorde krav på den danske trone. Med udgangen af middelalderen har borgen mistet sin betydning. Borgen blev i slutningen af 1500-tallet erstattet af den mere beskedne hovedgård Søbygård opført af hertug Hans (d.y.). Godset blev nedlagt i 1771 Den nuværende gård er opført i 1780'erne som en proprietærgård.

 

Søby Volde

Borgens formentlige afløser, herregården Søbygård, nyopførtes ca. 1580 af hertug Hans d.y. neden for det middelalderlige voldsted på to store, rektangulære banker med indtil 4 m høje, stensatte sider og oprindelig omflydt af vand. Af den to etager høje hovedbygning er kælderen og delvis første stokværk bevaret.

 

Søby Volde

 

Søby Volde

Voldstedet Søby Volde set fra NV med hertug Hans den Yngres herregårdsanlæg Søbygaard fra 1580 i dalsænkningen i baggrunden

 

Søby Volde er et velbevaret voldanlæg fra 1100-tallet, nord for Søbygård og 5 km syd for Søby på Ærø, som formodentlig blev etableret af kong Niels (1104-1134) som værn mod den tyske ekspansion i Østersøen. Flere vendiske angreb på den danske befolkning gjorde denne type borge nødvendige.

 

Borgen fungerede i ca. 150 år, men mistede sin betydning inden udgangen af det 13. århundrede og gik hurtigt i forfald. Selve voldanlægget er stadig meget velbevaret, og voldens toppunkt er 36 meter over havets overflade. Voldanlæggeter delt i tre dele, som består af en hovedbanke med et nærmest trapezformet omrids, forsynet med en randvold, af en dobbelt halsgrav med en mellemliggende, spids vold nord for hovedbankenen og forborg med noget, der kan ligne en halvcirkelformet randvold nordligst i anlægget.

 

Sydvest for voldstedet ligger Vitsø Nor som omkring 1100 var en regulær fjord. Mellem Søbyvolde og og bunden af Vitsø Nor er der ved udgravninger i 1978 og 2004 fundet spor af en middelalderlig bebyggelse som viser, at der i 1100-tallet var handel og håndværkere på stedet.


Søby Volde

Nord for voldstedet ligger Vester Mølle som er en hollandsk vindmølle, opført i 1824 som erstatning for 2 ældre stubmøller.

 

Søby Volde

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 5.110 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her