Logo

Spøttrup

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Spøttrup

 

Spøttrup er opført af Viborgbispen Niels Glob i slutningen af 1400-tallet. Efter arkitekten Mogens Clemmensens gennemgribende restaurering omkring 1940 fremtræder vandborgen bag sine beskyttende volde som et af Danmarks mest autentiske senmiddelalderlige borganlæg.

 

• Nordvestjylland, Salling, Spøttrup Kommune, 18 km nordvest for Skive

• Museum, offentligt tilgængeligt. Restaurant

• Ejer: Staten

• Ingen jordtilliggender

• Opført omkring 1480. Ombygget ca 1580. Istandsat 1702 og 1762. Restaureret 1931-32 og 1937-41

 


• Bygningen

Det imposante borganlæg består af tre fløje med vestvendt porttårn og spærremur. Hovedbygningen er i to etager, rødgule mursten under et rødt teglhængt sadeltag. Den fremskudte høje portbygning er prydet med timeglasformede blændinger, den alvorsfulde bygnings eneste udsmykning. Spøttrup er opført af Viborg bispen Niels Glob i dennes bispetid 1478-1498. Borgen blev angrebet af Skipper Clements bondehær i 1534, men modstod trods svære skader angrebet. Det var formentlig ved den lejlighed, at de store rundbuede vinduer mod vest blev tilmuret og erstattet med skydeskår.

 

Bygningen, der oprindelig var i tre etager, blev ombygget efter at være kommet på private hænder i 1579. Borggårdens to hjørnetårne ved østfløjen er opført i renæssance-tiden omkring 1580. Det nordre tårn er rundt med en træspindeltrappe og et kobbertækket spir, mens sydtårnet er firkantet med et stejlt sadeltag. Spærremurens vægtergang stammer ligeledes fra ombygningen i slutningen af 1500-tallet.

 

I begyndelsen af 1700-tallet blev foretaget forskellige renoveringsarbejder, og det samme gælder omkring 1762. I hovedsagen var der dog tale om indre ombygninger, mens Spøttrup i det ydre fik lov til at beholde sit middelalderpræg trods overkalkning og tårnets murankre, der angiver årstallet 1762.

 

I 1800-tallets national romantiske, men samtidig på det historiske område overfladiske tid lod man dette pragtanlæg forfalde. Voldgravene blev tilkastede, og bygningen blev indrettet efter tidens behov. På udslettelsens målstreg tog staten sin forpligtelse over for vore kulturhistoriske mindesmærker alvorligt. I 1937 købte staten den forfaldne ejendom. Jorden blev frasolgt og finansierede dermed den grundige restaurering ved den fremragende arkitekt Mogens Clemmensen i 1938-41. Ved restaureringen blev det oprindelige bygningsværk med bl.a. "hemmelighederne" og borgens omgivelser søgt genskabt. Den gennemgribende restaurering er siden blevet kritiseret for at have ignoreret senere tiders tilføjelser; men det bør tilgives her. Spøttrup er og bliver Danmarks mest imposante borg fra senmiddelalderen.

 

Spøttrup

Indgangspartiet til middelalderborgen Spøttrup. Borgen er omgivet af et dobbelt voldgravsanlæg. Voldporten er en rekonstruktion opført på ældre fundamenter ved restaureringen af Spøttrup omkring 1940.

 

VIGTIGE ÅRSTAL

1404 Spøttrup overdrages til Viborg bispestol.

ca. 1480 Det firefløjede borganlæg opføres af Viborgbispen Niels Glob.

1534 Spøttrup modstår en belejring af Skipper Clements bondehær.

1579 Fr. 2. afhænder den tidligere bispeborg til den nordtyske adelsmand, diplomaten Henrik Below.

1937 Staten erhverver det da forfaldne gods og iværksætter en omfattende istandsættelse.

1941 Herregårdsmuseet på Spøttrup åbnes som et nationalt symbol.

 

• Interiør

Spøttrup blev i 1941 åbnet som et af Danmarks første herregårdsmuseer. Borgens rum er diskret møbleret med inventar fra tiden. Flere af borgens rum står »nøgne« med det oprindelige murværk og ildsteder frilagt. I østfløjen blev den oprindelige etagedeling genskabt ved restaureringen omkring 1940: nederst de hvælvede lave rum og ovenover den høje riddersal i hele bygningens bredde. Også nordfløjens hvælv er rekonstruerede, og i fløjens vestlige del blev det gamle herregårdskøkken genskabt ved restaureringen på basis af bygningens egne spor. Derimod valgte man at lade sydfløjen stå i den indretning, den fik omkring 1580 med den store dansesal og små beboelsesrum nedenunder.

 

• Omgivelser

Spøttrup er omgivet af et dobbelt voldgravssystem. Borgen rejser sig direkte på sit snævre voldsted omgivet af vand på alle fire sider. Dette anlæg er omgivet af et ydre storslået 9 m bredt voldanlæg, der mod syd og vest er rekonstrueret med den vestvendte voldport ved restaureringen 1937-41. Bag ved den ydre voldgrav, der omgiver hele anlægget, finder man på østsiden en slags renæssancehave anlagt af havearkitekt A. Carlsen i 1940'erne. Ved restauranten sydøst for hovedbygningen er indrettet en have med krydder- og lægeurter. En seværdig rosenhave er anlagt på østsiden af voldgraven.

 

• Historie

Spøttrup tilhørte i 1300-tallet den magtfulde adelsmand Niels Bugge til Hald, der i 1358 blev myrdet i Middelfart sammen med to fynske adelsmænd. Niels Bugge repræsenterede rigsrådsadelen, der søgte herremændenes selvstændighed over for den genkomne stærke kongemagt under Valdemar Atterdag. Niels Bugges dattersøn overlod i 1404 Spøttrup til Viborg bispestol.

 

I 1478 blev adelsmanden Niels Glob udnævnt til biskop i Viborg. Han anbragte få år senere, 1484, sin bror Oluf Pedersen Glob som lensmand på kirkens nybyggede fæstning Spøttrup. Brødrene, der måske nok havde forstået, hvilken vej vinden blæste, døde dog inden 1500 og dermed inden ulykkerne ved reformationen.

 

Spøttrup blev naturligvis angrebet under Danmarks sidste borgerkrig i 1534, men modstod trods brandfaren fra bondehærens pile belejringen. Den stærke borg kom under kronen i 1536 og blev i 1559 forlenet med marsken Otte Krumpen. Fr. 2. valgte i 1579 at afhænde Spøttrup. Køberen var rigsråd Henrik Below, hvis slægt ejede gården til 1650.

 

Siden har en lang række forskellige slægter ejet Spøttrup. Fra 1784 sad godsejerslægten Nissen på den gamle herregård, og i deres tid frem til 1850 indgik godset i moderniseringen af det danske landbrug på Spøttrup med hovedvægten lagt på studeopdrættet. Jordtilliggendet blev formindsket ved spekulation efter 1850. Den sidste udstykning fandt sted, efter at Statens Jordlovsudvalg i 1937 havde overtaget Spøttrup.

Hovedbygningen blev derefter restaureret under opsyn af Bolig- og Indenrigsministeriet og åbnet som herregårdsmuseum i 1941. 


Spøttrup


Spøttrup 


Jeg har arvet og istandsat et sæt meget gamle møbler bestående af en sofa en lænestol, 4 stole og et rundt bord. Møblerne stammer fra min moders hus i Gravsgade i Ribe hvor de har stået i al min tid og vist længe før. Efter hendes død har jeg fået dem og sat dem i stand så de fremstår helt nye og fine. Vi har desværre ikke plads til dem, da de nærmest fylder en hel stue og hører hjemme på en herregård/slot. Bagpå et billede fra stuen er der historie om tilhørsforholdet og de er vist kommet fra Spøttrup gods for over 200 år siden til min mors familie "Nissen" i Ribe. Denne familie er nævnt som ejer af slottet i 1784. mvh Georg Schurmann - Møbelsætte er til salg: georgschurmann@mail.dk


Spøttrup


Spøttrup


Spøttrup



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 7.625 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her